Duurzame vakantie

Eén van de populairste vakantietrends van dit moment is duurzaam op vakantie gaan. Voor menig toerist wordt het milieu, en hoe de lokale gelegenheden hiermee om gaan, een steeds grotere overweging bij het uitkiezen van een bestemming en een daarbij behoren accommodatie. Immers ervaren we meer en meer de effecten van klimaatverandering. Hiervoor dienen we de CO2 uitstoot te compenseren. Een duurzame vakantie is respectvol omgaan met het milieu en zo milieuvriendelijk reizen. Duurzaam toerisme is méér dan een trend.

Verwonderlijk is het dan ook niet dat velen stappen willen ondernemen om dit tegen te gaan. Gelukkig heb je inmiddels meerdere opties om duurzaam op vakantie te gaan. Hieronder kun je meer lezen over duurzame vakanties, of dit een trend is of een blijvertje en wat er mogelijk is op het gebied van duurzame vakanties.

respect voor de natuur duurzaam op vakantie trend

Duurzame vakantie, respect voor natuur

Wat is een duurzame vakantie?

Door de jaren heen zijn mensen milieubewuster geworden. Hierdoor wordt bij diverse activiteiten rekening gehouden met het milieu. Een voorbeeld hiervan is dat velen hun vleesconsumptie proberen te verminderen. De één wordt vegetariër, de andere wordt flexi-tariër en eet minstens één dag per week geen vlees. Een vegetarische vakantie is beter voor het milieu. Ook tijdens de vakantie kan er rekening gehouden wordt met het milieu. Op allerlei manieren kun je dit ten uitvoer brengen. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de lokale flora, fauna en bevolking niet aangetast wordt door onze aanwezigheid als toeristen. Respect voor de natuur, dat is van belang.

Duurzame vakanties: een trend of een blijvertje?

Bij trends is het natuurlijk altijd de vraag of het iets is wat een blijvende impact zal hebben. Duurzame vakanties zijn nu helemaal in, maar is dit over een jaar of 10 nog steeds een ding? Toch denken wij dat duurzame vakanties een langer leven zal hebben in vergelijking met andere trends die komen en gaan. Dit komt onder meer omdat klimaatverandering de komende jaren nog steeds een impact op ons leven zal hebben.

Deze impact zal alleen maar groter worden, waardoor nog meer mensen de noodzaak van duurzame vakanties zullen inzien. We moeten iets doen om de impact van klimaatverandering tegen te gaan dan wel te verminderen. Duurzame vakanties zijn een manier. Hier is duurzaam op vakantie gaan geen trend maar een blijvertje.

Duurzaam op vakantie gaan: wat is er allemaal mogelijk?

Voor een duurzame vakantie kun je meerdere stappen ondernemen. Hier volgen een aantal tips. Ten eerste kun je deelnemen aan de deeleconomie. Het principe hierachter is dat je niets hoeft te kopen wat gedeeld kan worden. Dit leidt tot minder productie en minder verspilling. Airbnb’s zijn hier een goed voorbeeld van. Zuiniger omgaan met water en een eigen fles meenemen hiervoor is tevens een goede optie. Probeer zo min mogelijk te vliegen en probeer ook tijdens het reizen zo duurzaam mogelijk te reizen (te voet, fiets, trein, bus of vergelijkbaar vervoermiddel in plaats van een huurauto). Tot slot kun je kiezen voor een duurzame bestemming.

Ecotoerisme is populairder dan ooit. Qua bestemming heb je flink wat keuze als je voor een duurzame vakantie of een groene vakantie kiest. Ten eerste is er Nepal. Alhoewel de lokale bevolking behoorlijk afhankelijk is van het toerisme, zijn er wel een hoop maatregelen genomen om dit zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Een andere optie voor een duurzame vakantie is een vrijwilligersvakantie richting Griekenland, waar je kunt helpen bij een vluchtelingenkamp tijdens je vakantie. Tot slot kun je kiezen voor een vakantie richting Kaapverdië. Een bezoek van een toerist geeft dit land niet alleen een economische impuls. Kaapverdische reizen beschermen de lokale flora, fauna en bevolking. Zo kan een duurzame vakantie ook bijdragen aan de plaatselijke economie.