Parkeermogelijkheden op Schiphol

Het is weer de tijd van de vroegboekkortingen en de vakanties. Overal zie je reclame’s voorbijkomen met de meest zonnige vakantiebestemmingen. Misschien heb je al wel geboekt. Ga je met het vliegtuig? Dan zijn er verschillende manieren om op Schiphol te komen. Veel mensen kiezen voor de trein, maar je kunt natuurlijk ook lekker met je eigen auto. Wat er dan nog bij komt kijken is het parkeren, maar wat zijn eigenlijk de parkeermogelijkheden op Schiphol?

Welke parkeermogelijkheden zijn er op Schiphol?

Je hebt verschillende mogelijkheden qua parkeren bij onze grootste luchthaven. Over het algemeen geldt: hoe dichter bij, hoe duurder. Je kunt via Schiphol zelf boeken, maar je hebt soms ook een mogelijkheid om meteen bij je reis parkeren Schiphol te reserveren.

Schiphol zelf biedt verschillende soorten parkeermogelijkheden aan, je kunt deze reserveren via de website van Schiphol zelf. Hieronder zie je de mogelijkheden.

 • P1 Kort parkeren: maximaal 48 uur parkeren, overdekt parkeren, op loopafstand van de vertrekhal, reserveren is niet nodig.
 • P1 Holiday Parking: alleen met een speciale reservering langer dan 48 uur mogelijk, beperkt beschikbaar, overdenkt parkeren, lopend naar de vertrekhal.
 • P3 Lang parkeren Garage: reserveren niet verplicht, wel verstandig, vanaf 3 dagen, overdekt parkeren, met de shuttle bus naar de vertrekhal. Goedkoper dan P1.
 • P3 Lang parkeren Terrein: reserveren niet verplicht, op dezelfde plek als de garage, maar niet overdekt, vanaf 3 dagen, goedkoper dan de garage. Met de shuttle bus naar de vertrekhal.
 • P4 Basic Parking: alleen op reservering, tarief wisselend en afhankelijk van parkeerduur en -periode, met de shuttle bus naar de vertrekhal.
 • P6 Valet Parking: alleen op reservering, tarieven wisselend, parkeren in de garage, sleutels afgeven aan de balie en binnendoor naar het vliegveld lopen.
 • Terminal Valet Parking: parkeren bij de vertrekhal, je auto wordt weggereden en in de parkeergarage gezet, alleen op reservering, wisselende tarieven.

De verschillen zitten hem voornamelijk in hoe ver je van Schiphol af wilt parkeren. Wil je minder betalen? Dan parkeer je dichtbij de snelweg en pak je de bus naar de luchthaven. Deze bussen rijden dag en nacht, om het kwartier. Voordelig, maar het kan ook een hoop gesjouw betekenen als je bijvoorbeeld met kleine kinderen en veel bagage reist.

Als je voor valet parking kiest vertrouw je je auto toe aan de parkeerservice. Zij rijden je auto naar de parkeerplek waar deze tijdens jouw reis blijft staan, je moet er dus van uit kunnen gaan dat er netjes met je auto om gesprongen wordt. In het verleden hoorde je nog wel eens slechte verhalen over valet parking, toen waren er ook meerdere aanbieders die niet netjes met auto’s om sprongen.

Bij de P6 Valet Parking maken ze gebruik van een videostraat. Hier rijd je met de auto doorheen en zo kun je altijd terugzien in welke staat je auto was toen je er aankwam, en hoe je hem terugkrijgt. Ook wordt er een maximum aantal kilometers afgesproken wat met je auto wordt gereden. Dit is de afstand naar de parkeerplek en terug naar de afhaalplaats.

ver parkeren bij een luchthaven

5 tips voor parkeren op Schiphol!

 • Vergelijk: Boek niet meteen bij de eerste de beste aanbieder die je tegenkomt. Er zijn heel veel mogelijkheden om te parkeren bij de luchthaven, zowel via Schiphol, via je reisorganisatie als allerlei andere aanbieders van parkeerplaatsen. Rond Schiphol zijn heel veel kleinere en grotere parkeerplaatsen te vinden. Vaak met shuttle service. Kijk op verschillende sites wat het parkeren in de periode van jouw reist kost.
 • Ga niet altijd voor de goedkoopste: Vergelijken dus, maar kies niet klakkeloos de goedkoopste. Lees altijd goed de voorwaarden en kijk of je recensies kunt vinden. Ervaringen van andere vakantiegangers die er al eens geparkeerd hebben. Kregen ze hun auto netjes terug als het gaat over valet parking? Zijn er geen extra kilometers gereden?
  En als je met een shuttle bus moet, rijdt deze vaak genoeg? Soms zijn er aanbieders die je met kleinere busjes per gezelschap naar de luchthaven brengen, rijden zij wel dag en nacht? Je wilt voorkomen dat je bij terugkomst een uur staat de blauwbekken bij de halte, omdat je shuttle service niet op komt dagen. Of nog erger, dat je de vlucht mist omdat de shuttlebus net weg is en niet constant rijdt.
 • Hoe vroeger, hoe goedkoper: Meestal is parkeren goedkoper naarmate je ver van tevoren reserveert.
 • Check of je korting kunt krijgen: Ben je lid van de ANWB? Dan kun je bij sommige aanbieders met korting parkeren, scheelt toch weer wat.
 • Extra services: bij sommige aanbieders kun je ook extra services boeken. Zoals het wassen of poetsen van je auto. Zo heeft je voertuig ook een beetje vakantie.

Er zijn dus veel verschillende parkeermogelijkheden op Schiphol. Als je kosten wilt besparen is het zeker de moeite waard om even te vergelijken en rond te neuzen wat de mogelijkheden en de kosten zijn.