Wat je moet weten over ESTA aanvragen

Wat je moet weten over ESTA aanvragen kun je lezen in deze blog. Iedereen die naar Amerika reist heeft een ESTA nodig, de eenvoudigste manier om dit te regelen is online. Lees alles over de aanvraag.

Waarom moet je een ESTA aanvragen

Sinds een aantal jaar gelden er regels voor het bezoeken van Amerika, er is bij toeristische bezoeken die korter duren dan 90 dagen geen visum nodig maar wel een ESTA reistoestemming. Ook voor zakenreizen die korter duren dan 90 dagen is dit het geval. Ga je langer naar Amerika of met een ander doel dan moet je een normale visum aanvraag doen.

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization, simpelweg vertaald is dit dus een elektronisch systeem voor reis toestemming. En iedereen die voor een kort verblijf naar Amerika gaat moet deze toestemming hebben.

Hoe werkt een ESTA aanvraag

De ESTA aanvraag kan online gedaan worden en is voor twee jaar gekoppeld aan een paspoort. Wanneer je een andere paspoort krijgt binnen deze periode van 2 jaar zul je dus ook een nieuwe ESTA reistoestemming moeten aanvragen.

ESTA aanvragen moeten uiterlijk 72 uur voor vertrek worden gedaan. Meestal wordt binnen enkele uren uitsluitsel gegeven maar in sommige gevallen kan dit tot 72 uur duren. Eerder aanvragen is natuurlijk nog beter dan weet je al ruim van te voren waar je aan toe bent.

Online aanvragen van de ESTA reistoestemming

Er zijn diverse websites waar je online het ESTA formulier in kunt vullen en zo snel weet (meestal binnen 12 uur) dat je toestemming hebt om naar Amerika te reizen. Bij 99% van de aanvragen wordt de ESTA toestemming toegekend, er zijn wel een aantal redenen waarom deze niet wordt gegeven en deze kun je straks lezen.

Belangrijk is dat je exact dezelfde gegevens invult als op jouw paspoort staan anders is de aanvraag niet geldig. Daarnaast moet jouw paspoort tijdens het hele verblijf in Amerika nog geldig zijn. En je moet de gegevens van jouw werkgever invullen. Als laatste staan er een aantal veiligheidsvragen over jouw verleden en gezondheid.

Wanneer je alles netjes invult krijg je binnen enkele uren de ESTA bevestiging per mail en kun je met een gerust hart afreizen naar Amerika. De ESTA is echter geen garantie dat je ook daadwerkelijk Amerika in mag. De douane kan alsnog toegang weigeren wanneer zij hier een goede reden voor hebben.

Redenen voor een afwijzing op uw ESTA reistoestemming

Er zijn een aantal redenen waarom ESTA aanvragen kunnen worden afgewezen:

  • Wanneer er eerder een visumaanvraag is geweigerd.
  • Als je eerder geweigerd bent om naar de VS te gaan.
  • Wanneer je bij een eerder verblijf langer bent gebleven dan mocht.
  • Wanneer je een strafblad hebt.
  • Als eerder al een ESTA aanvraag geweigerd is.
  • Wanneer je recent in een land bent geweest dat als gevaarlijk wordt beschouwd door Amerika.

Wanneer jouw aanvraag geweigerd is kun je naar het Amerikaanse consulaat toe gaan om een visum aan te vragen en persoonlijk uit te leggen waarom jij toch naar Amerika zou moeten kunnen reizen.